550A tech

A place to ask the basic questions, a place for students, newbies, and everyone else.

Moderators: rick, Mark Bassett

550A tech

Postby ChrisW » Sat Jul 09, 2011 5:46 pm

I have a pair of vintage API 550A EQ's.
You can't put them into a lunchbox without having one of the pins to the connector card snipped.
Who is the best person to do this?
Whitten
ChrisW
Valued Contributor
Valued Contributor
 
Posts: 1285
Joined: Thu Jan 29, 2009 12:01 pm
Location: Hunter

Re: 550A tech

Postby Kurt » Sat Jul 09, 2011 6:24 pm

You?
Kurt Neist
Chief cook and bottle washer - Metalworx
User avatar
Kurt
Valued Contributor
Valued Contributor
 
Posts: 1225
Joined: Sat May 07, 2005 1:02 am
Location: Canberra

Re: 550A tech

Postby rick » Sat Jul 09, 2011 7:52 pm

put them in the post to rob squire
post to and fro will probably cost more then the snip

but cant you just slip them in?
my 550a fitted in without issue way back when
or pull the plastic mating shim out of the connecter..?
am i missing something ?
Rick O'Neil
I think we went to different schools together
turtlerockmastering.com
we listen
User avatar
rick
Moderator
Moderator
 
Posts: 3444
Joined: Fri May 06, 2005 8:02 pm
Location: Sydney

Re: 550A tech

Postby ChrisW » Sun Jul 10, 2011 12:13 pm

Sorry....
Looks like it only applies to the vintage 560A:
The 500H comes with an internal 48 volt phantom power supply, bussed to pin 15 for the API 512C to access. It must be noted that the older API 560A series equalizers used pin 15 for a "direct output" and must be disabled on the 560A circuit board edge connector by cutting a trace. This will eliminate 48 volts from damaging the 560A series equalizers.


I was sure I read somewhere about the 550A. Must've been mistaken.
Whitten
ChrisW
Valued Contributor
Valued Contributor
 
Posts: 1285
Joined: Thu Jan 29, 2009 12:01 pm
Location: Hunter

Re: 550A tech

Postby rick » Sun Jul 10, 2011 12:40 pm

i see
you had me thinkin '
Rick O'Neil
I think we went to different schools together
turtlerockmastering.com
we listen
User avatar
rick
Moderator
Moderator
 
Posts: 3444
Joined: Fri May 06, 2005 8:02 pm
Location: Sydney

Re: 550A tech

Postby Wiz » Sun Jul 10, 2011 2:43 pm

there is a sticker, inside my API rack...that says something about snipping or removing something when installing a 550A ..but its serial number related.....let me grab a screwdriver and see what it says....

talk amongst yourselves :D


Okay it says and I quote:


THIS RACK HAS 48 VOLTS ON PIN 15 FOR PHANTOM POWER.

ALL 560A AND 560B EQS MADE BEFORE SERIAL NUMBER 356,AND ALL 560AT AND 560B EQS
MADE BEFORE SERIAL NUMBER 144 HAVE A DIRECT OUTPUT CONNECTED TO PIN15.
THIS PIN MUST BE CUT ON THE EQ EDGE CONNECTOR BEFORE INSERTING EQS INTRO RACK!!!



doesnt say anthing about 550A's


cheers

Wiz
Peter Knight

Cant ego loquemur Latine

http://www.ozlandmusic.com
Wiz
Valued Contributor
Valued Contributor
 
Posts: 1071
Joined: Thu Dec 03, 2009 10:17 pm

Re: 550A tech

Postby ChrisW » Sun Jul 10, 2011 4:17 pm

Thanks for that.
Yes I have the same sticker.
Somewhere I got my wires crossed ('scuse the pun) and thought this also related to the 550A.
So when I turn on my rack later tonight you guys aren't to blame if my 550A's go pfffft?
Whitten
ChrisW
Valued Contributor
Valued Contributor
 
Posts: 1285
Joined: Thu Jan 29, 2009 12:01 pm
Location: Hunter


Return to You've gotta start somewhere.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


cron